Wat is capture the flag?

Capture the flag is een soort spelvorm waarbij een aantal vlaggen moeten worden veroverd. Binnen de ICT security is dit iets anders.

Het spel bestaat uit twee teams. Een rood en een blauw team. Het blauwe team bouwt een netwerk met een aantal “vlaggen” en probeert deze zo goed mogelijk te verdedigen tegen aanvallen van het rode team.

Het rode team mag vervolgens het netwerk aanvallen om de “vlaggen” te veroveren.

*Er zijn meerdere Capture the Flag spelvormen beschikbaar

Capture the flag: Leeuwenborgh

Tijdens het congres is er een Capture the Flag netwerk beschikbaar. Dit netwerk is volledig gerealiseerd door studenten van Leeuwenborgh.

Het netwerk is opgedeeld in 3 delen: Beginnend, gevorderd en expert. Met elk hun eigen moeilijkheden.

Het doel is dan ook om zoveel mogelijk samen te werken met anderen.

Capture the Flag – Politie Limburg

Online bedreigingen, phishing, versleutelde data, Ddos; zomaar een greep uit cyberdelicten waarin de digitale component centraal staat. Naast deze typische cyberdelicten, spelen digitale componenten ook in ‘gewone’ rechercheonderzoeken een steeds grotere rol; we leven namelijk in een gedigitaliseerde omgeving. Om deze digitale sporen te herleiden tot de dader(s) zijn IT-specialisten binnen de politie onmisbaar.

Vandaag kun je in de huid kruipen van een IT-specialist binnen de politie tijdens een CTF. Voor degene die minder bekend zijn met de ICT/hacking-community, CTF betekent Capture the Flag. Oftewel, vlaggenroof: het doel is door middel van korte opdrachten, vragen en speurwerk zoveel mogelijk vlaggen te verzamelen. Degene die de meeste vlaggen verzameld, wint de CTF. Voor de winnaar(s) hebben we een leuke prijs.

We hebben een aantal laptops gereed staan, maar liever nog BYOD (bring your own device).

Alvast een kleine tip: de CTF is onder andere gericht op crypto en forensics.

Apparatuur

Het concept is BYOD (Bring Your Own Device), maar u kunt op locatie ook een laptop of andere apparatuur lenen waarmee u het netwerk kan aanvallen en zo een poging kan doen om de “vlaggen” te veroveren.

U krijgt hierbij begeleiding van de studenten indien u dit wenst.

Apparatuur zoals rubber-duckies, bash-bunnies en lan-turtles mogen ook gebruikt worden.

Met dank aan / Special thanks to:

Heimdal Security voor het leveren van beveiligingssoftware.

Heimdal Security for supplying security-software.

Meer informatie / More information

Start typing and press Enter to search